Βρετανία: Οριακό προβάδισμα της παραμονής στην Ε.Ε. δείχνει δημοσκόπηση

Σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

«Προφανώς υπήρξε σημαντική μετακίνηση τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Τομ Μλουτζίνσκι, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικών ερευνών της ComRes. «Ενώ βλέπαμε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής να διαθέτει άνετο προβάδισμα, μετά τα ντιμπέιτ και την επικέντρωση της προσοχής στη μετανάστευση, η διαφορά της από την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης συρρικνώθηκε και πλέον βρίσκεται σε απόσταση επαφής», παρατήρησε ο ίδιος.

Μια άλλη δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία TNS δίνει στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. προβάδισμα 7 εκατοστιαίων μονάδων, όπως και άλλες πρόσφατες έρευνες. Η τάση αυτή πιέζει προς τα κάτω τη στερλίνα και οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων λιρών στο χρηματιστήριο.

Στην έρευνα της ComRes ένα 9% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο. Εξαιρουμένων των απαντήσεων «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ», το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. έναντι αυτής υπέρ της αποχώρησης αυξάνεται σε 51% έναντι 49%, σύμφωνα με τη Sun.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...