Κύπρος: Κρανίου τόπος! Καίει για 4η μέρα η φωτιά – Βοήθεια και από την Τουρκία

Περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους έχουν μετατραπεί σε “κρανίου τόπο” εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στην Κύπρο. Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

Πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου. Μια πυρκαγιά που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από την αμέλεια ενός μικρού αγοριού και έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στην περιοχή Σολέας. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο μέτωπο Κούρδαλι-Σπήλια και κύριο μέτωπο παραμένει αυτό της Ασίνου προς Καννάβια. Εκεί έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους οι δυνάμεις πυρόσβεσης και όλα τα πτητικά μέσα.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί από το πρωί της Τετάρτης (22.06.2016) και τα τρία αεροσκάφη από την Γαλλία, ένα υποστηρικτικό και δυο Canadair, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και οκτώ τόνους νερού. Συνολικά, επιχειρούν 20 πτητικά μέσα, από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι κυπριακές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως εντός της ημέρας θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή στο βουνό Τρόοδος. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής τραγικός: δυο δασοπυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους και τρεις άνδρες νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τη φωτιά έχουν υποστεί ζημιές αυλές σπιτιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο σπίτια στο χωριό Κούρδαλι. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν, προληπτικά, την Τρίτη, παραμένουν εκτός για λόγους ασφαλείας.

Βοήθεια από την Τουρκία

Η Τουρκία έθεσε τις πυροσβεστικές τις δυνάμεις στη διάθεση των κυπριακών αρχών, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να αποδέχεται η βοήθεια υπό τον όρο πως «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την θέση αυτή διατύπωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος πρόεδρος προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε. Ο κ. Ακιντζί, μετά από δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων, επικοινώνησε με τον Νίκο Αναστασιάδη και του ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...