Αλλάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών

Έρχονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή του νέου νόμου που καθορίζει το προφίλ των μελών των διοικητικών συμβουλίων, δόθηκε με επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Euro2day, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους προέδρους των τραπεζών.
Με την εφαρμογή του νέου νόμου αναμένεται να αποκλειστούν περισσότερα από 12 μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, οι οποίοι είναι επιχειρηματίες, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θέση μπορούν να καταλαμβάνουν μόνο υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού χώρου.
Στο νόμο περιλαμβάνεται και ρύθμιση που προβλέπει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση στέλεχος που τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατείχε κομματική θέση. Η ρύθμιση αυτή η οποία κάνει απαράδεκτες διακρίσεις λες και η συμμετοχή σε κόμμα είναι έγκλημα ή… χολέρα, “ακουμπάει” την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.
Ομως επειδή θεωρείται άδικη γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί πολιτών που δραστηριοποιούνται και πολιτικά.
Προς το παρόν, όμως, συναντά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί της οποίας ασκούνται πιέσεις για να αλλάξει στάση.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και η αλλαγή της προέδρου της Εθνικής να μετατεθεί ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...